Verzwikte enkel
Algemeen
Meestal zwikt een enkel naar buiten toe, omdat de banden aan de binnenkant van de enkel sterker zijn. Hierdoor komen de banden aan de buitenkant van de enkel op rek flink oprek te staan of ontstaan er scheurtjes. Na de verzwikking komt er vaak zwelling, verkleuring en pijn. Soms is belasten op de aangedane voet een tijdje niet mogelijk door de pijn.
Oorzaken
Een misstap of onverwachte beweging is vaak de oorzaak van een verzwikking. Hypermobiliteit of zwakke enkelbanden kunnen ook een rol spelen bij het zwikken van de enkel. Mensen die problemen hebben met het evenwicht zwikken ook sneller. Tot slot kan een (contact)sport een groter risico geven omdat de kans op onverwachte bewegingen groter is.
Behandeling
Direct na de verzwikking kunt u zelf al een aantal dingen doen:
- Koelen
- Geef de voet de eerste paar dagen (2-3 dagen) rust en hou de voet omhoog.
- Het kan fijn zijn om de voet in te laten tapen of bandage aan te laten leggen door een podotherapeut of fysiotherapeut.
Bij terugkerende verzwikkingen kunnen spierversterkende voetoefeningen goed zijn om in te zetten, eventueel in combinatie met podotherapeutische zolen ter verbetering van de stabiliteit.